12.12.2024

SML:n vuoden 2025 lisenssin vakuutusosuuden mallissa uudistuksia

SML tiedote: 12.12.2024

SML on avannut vuoden 2025 lisenssimyynnin Motti -järjestelmässä. SML:n lisenssi koostuu kahdesta osasta, josta toinen on SML:n lisenssiosuus ja toinen osa on Pohjolan tarjoama sporttiturvavakuutus, jonka hinnoittelusta päättää Pohjola.

Sporttiturva -vakuutus on tarjolla kaikille jäsenkerhojen jäsenille. Mikäli harrastaja haluaa käyttää omaa, vastaavat korvausrajat täyttävää vakuutusta, on se mahdollista hakemalla vakuutusvapautusta SML:n verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaisesti. Vakuutusosuuden kilpailuttaminen on mahdollista lain vaatimalla tavalla.

SML:n lisenssiosuus ja hinta 2025

SML:n lisenssiosuuden hinnoittelussa ei ole merkittäviä muutoksia vuodelle 2025. Hinnan tarkistukset ovat 0–12 euroa riippuen vuosilisenssistä. Esimerkiksi aikuisten vuosilisenssiosuus maksaa 140 euroa (132 € vuonna 2024) ja nuorten lisenssiosuus 80 euroa (82 euroa vuonna 2024). Muita kuluja tai SML:lle kohdistuvia maksuja ei lisensseissä ole.

SML:n ja Pohjolan tarjoama sporttiturvavakuutus osa lisenssiä

Paljon keskustelua viime päivinä jäsenistön parissa on aiheuttanut uuden vakuutusmallin valmistelusta tiedottaminen ja lisenssiin liittyvä Pohjolan sporttiturva -vakuutusosuus ja sen hinta. SML:n lisenssin yhteydessä on mahdollista ostaa Pohjolan sporttiturvavakuutus, ja sen hinnoittelusta linjaa vakuutusyhtiö Pohjola. Vakuutuksen voi myös kilpailuttaa itse. Vuoden 2025 hinnan korotukset kohdistuvat tähän tarjolla olevaan Pohjolan sporttiturva -vakuutukseen.

Työn valmistelussa on selvitetty Pohjolan kanssa yhteistyössä eri lajien onnettomuusmääriä, maksettuja korvauksia ja arvioitu vanhan mallin ja uuden mallin hinnoittelumahdollisuuksia parhaan vaihtoehdon löytämiseksi. Tämänhetkinen tilanne on ollut se, että jo useamman vuoden erityisesti rajoitetun lisenssin vakuutusosuuden riskisuhde on aiheuttanut hinnan korotuspainetta.

Miksi vakuutuksen hinta nousee?

Muutoksen taustalla ovat vakuutusmaksuihin kohdistuva korotuspaine, sekä eri lajien onnettomuustilastot, jotka ovat luoneet tarvetta lajien uudelleen jaottelulle rajoitetun ja kaikki lajit-lisenssien osalta. Tästä syystä työssä on noussut vaihtoehdoksi uusi vakuutusmalli. Viime vuosien aikana eniten korvauksia on vakuutusyhtiön toimesta maksettu Motocrossissa tapahtuneista vahingoista, toiseksi eniten Endurosta ja kolmanneksi eniten Snowcrossista ja Cross Countrysta.

Yleisesti eri vakuutuksia tarkasteltuna hinnoitteluun olennaisesti vaikuttava tekijä on vakuutuksen riskisuhde, joka kuvaa kustakin vakuutuksesta maksettavien korvausten suhdetta kertyneisiin vakuutusmaksuihin. Esimerkiksi Kaikki lajit -lisenssin vakuutuksen riskisuhde on ollut vuonna 2023 115 % ja vuonna 2024 marraskuuhun mennessä 121 %. Rajoitetun lisenssin osalta luvut ovat vuodelta 2023 142 % ja vuoden 2024 marraskuuhun mennessä 139 %. Loppuvuoden aikana vuoden 2024 riskisuhteet nousevat vielä jonkin verran. Vakuutusten on tärkeää tuottaa myös jonkin verran tuottoa vakuutustuotteita tarjoaville vakuutusyhtiöille, jolloin riskisuhde on tärkeä vakuutuksen arvioinnissa. Suurin korotuspaine kohdistuu edellä mainittuihin rajoitetun lisenssin parissa oleviin lajeihin, joista on maksettu eniten korvauksia. Mainittujen lisenssien vakuutuksista on maksettu enemmän korvauksia suhteessa vakuutuksista kertyneeseen tuottoon.

Vuoden 2024 aikana vakuutuksellisia lisenssejä on myyty hieman yli 10 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023. Määrän putoamisen lisäksi myös terveydenhoidon hintatason nousu vaikuttaa vakuutusyhtiön hinnoitteluun. Myös 1.6.2024 muuttuneen liikennevakuutuslain myötä useampi korvaus maksetaan liikennevakuutuksen sijaan kuljettajan tapaturmavakuutuksesta. Nämä tekijät vaikuttava olennaisesti siihen, että vakuutusten hinnat nousevat.

Miksi SML on päätynyt yhdistettyyn vakuutusmalliin?

Uudella vakuutusmallilla haetaan keskiarvollisesti maltillisempaa hintojen korotusta. Yhden vakuutuksen malli mahdollistaa toisaalta myös useamman lajin harrastamisen samalla lisenssivakuutuksella.

Mikäli käytössä olisi vuodelle 2025 vanha vakuutusten jaottelu kaikki lajit- ja rajoitettuun lisenssivakuutukseen, olisi onnettomuustilastojen mukaisesti rajoitetun lisenssin piirissä olevia lajeja siirtynyt kalliimman kaikki lajit -lisenssin vakuutuksen piiriin. Muun muassa Enduro, Cross Country ja Snowcross ovat olleet tähän asti rajoitetun lisenssin piirissä, vaikka Pohjolan onnettomuustilastoissa lajit ovat Motocrossin lisäksi kärkinelikossa.

Vastavuoroisesti osa kaikki lajit -luokittelun piirissä olevista lajeista kuuluisivat vanhan mallin mukaan onnettomuuksien määrän perusteella rajoitetun lisenssin vakuutuksen piiriin. Vakuutusten hinnat olisivat molempien ryhmien osalta nousseet joka tapauksessa 100 eurosta 200 euroon.

Yhden vakuutuksen mallissa SML:n ja Pohjolan tarjoaman vakuutuksen hinta on aikuisille 400 euroa ja nuorille, alle 16-vuotiaille 190 euroa ja se kattaa kaikki lajit, harjoittelun, kilpailutoiminnan sekä oheisharjoittelun (tarkemmat tiedot tuoteselosteessa).

Malli huomioi myös enemmän lajiharjoittelun piirissä sattuneita loukkaantumisia. Sporttiturva on aina korvannut jaottelusta huolimatta kaikkien lajien harjoittelun ja moni kuljettaja harjoittelee kilpailutoiminnan lisäksi myös riskialttiimpia lajeja, vaikka kilpailutoiminta kohdistuisikin rajoitetun vakuutuksen piirissä oleviin lajeihin. Riskialttiimman lajiharjoittelun myötä aiheutuneita loukkaantumisia ja kustannuksia kohdistuu lisenssin vakuutuksesta maksettavaksi. Harjoittelusta on koitunut maksettavaksi korvauksia rajoitetun lisenssin vakuutuksen piiriin, vaikka harjoitettu laji olisi kilpailutoiminnassa luokiteltu kaikki lajit -lisenssin vakuutuksen piiriin.

Harrastelisenssin vakuutuksen hinnan korotuksen perusteena on arvio harrastetoiminnan ja kerhojen sisäisen oman kilpailutoiminnan lisääntymisestä ja sitä kautta suuremmat korvausarviot liittyen jäsentenväliseen toimintaan. Harrastelisenssin vakuutus on voimassa kaikessa harjoittelutoiminnassa lajista riippumatta, sekä kerhon sisäisessä omassa jäsenille tarkoitetussa harrastekilpailutoiminnassa kuten jäsentenvälisissä kilpailuissa. Harrastelisenssi on voimassa vain Suomessa.

Kertalisenssit ja hinnoittelu

Tarjolla on edelleen myös kertalisenssejä ja kertalisenssin voi ostaa yksittäiseen kalenteriin lisättyyn kilpailuun. Kertalisenssin vakuutus korvaa vuosilisenssin mukaisesti samoin korvausrajoin. Kertalisenssiä ei voi ostaa ilman vakuutusosuutta. Kertalisenssien hinnoittelu ei kestä suuria onnettomuusmääriä ja vakuutusmaksujen näkökulmasta olisi edullisempaa, että lisenssiin liittyvien vakuutusten hankkiminen painottuisi vuosilisenssien vakuutuksiin, jotta kertalisenssien vakuutusosuuden hinta säilyisi alhaisena. Kertalisenssin tavoitteena on ensisijaisesti tarjota edullisempi mahdollisuus kokeilla moottoriurheilulajeja ja mahdollistaa osallistuminen 1–3 kilpailuun vuoden aikana. Mikäli kilpailija osallistuu useampaan kilpailuun ja harjoittelee säännöllisesti, on riskisuhteen näkökulmasta edullisempaa hankkia vuosilisenssi ja siihen liittyvä vakuutus, joka kestää paremmin vaihteluja.

Mikäli tapaturmia kohdistuu paljon maksettavaksi kertalisensseistä, on vaarana kertalisenssin vakuutuksen hinnan nouseminen lähemmäs vuosilisenssin vakuutusosuutta, jolloin tuotteen tarjoaminen jäsenistölle ei enää tuo mahdollisuutta edullisempaan lajikokeiluun.

Vuodelle 2025 on suunnitteilla uusi kokeilukertalisenssi, joka mahdollistaa uusille harrastajille osallistumisen yhden kerran kilpailukalenteriin merkittyyn kilpailuun ja kokeilemaan lajin kilpailutoimintaa matalalla kynnyksellä. Uuden kokeilukertalisenssin hinta koostuu vakuutusosuudesta sekä SML käsittelykulusta.

SML:n tarjoamien vakuutusten kilpailuttaminen

Sporttiturvavakuutuksen kilpailuttaminen on aina mahdollista lisenssiä ostettaessa.

Jäsenistön parissa on ollut epäselvyyttä lisenssin hinnan muodostumisesta ja on tärkeää huomioida, että lisenssin kokonaishinta koostuu kahdesta erillisestä osuudesta, joista vakuutusosuus on harrastajan kilpailutettavissa.

Kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että SML:n ja Pohjolan tarjoaman vakuutuksen lisäksi on mahdollista käyttää omaa, itse neuvoteltua moottoriurheiluun sopivaa, vähintään samat korvausrajat täyttävää tapaturmavakuutusta. Laki velvoittaa lajiliittoja mahdollistamaan tarjolla olevan vakuutustuotteen kilpailuttamisen, jos harrastaja näin haluaa. Tämä on ollut aina mahdollista myös SML:n toiminnassa.

Vakuutusosuuden kilpailuttaminen on mahdollista SML:n verkkosivuilla julkaistujen ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja, lisensseistä, vakuutuksista ja kilpailuttamisesta saa SML:n toimistolta ja verkkosivuilta osoitteesta https://moottoriliitto.fi/urheilija/ .


Suomen Moottoriliitto ry

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram