Tasavallan Presidentti on vahvistanut uuden kulutuspalvelujen turvallisuudesta annetun lain perjantaina 25.4.2025 ja se astuu voimaan maanantaina 5.5.2025. Laki korvaa aiemmin voimassa olleen kuluttajaturvallisuuslain.
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuudesta annettu laki vastaa sisällöltään pitkälti kuluttajaturvallisuuslaissa olleita säädöksiä, mutta niitä on päivitetty vastaamaan nykyaikaista turvallisuuskäsitystä. Laki koskee jatkossa vain ihmisten terveyden suojaamista eli jatkossa omaisuuden suojelu ei kuulu lain piiriin.
Moottorikerho on kulutuspalvelujen turvallisuudesta annetun lain mukaisesti palveluntarjoaja silloin, kun se tarjoaa palveluita (esim. tapahtuman tai kilpailun) muille kuin oman moottorikerhonsa jäsenille. Kaikki Moottoriliiton kilpailuluvalla järjestettävät viralliset kilpailut, Racing For Fun (RFF) -tapahtumat sekä esimerkiksi kaikille avoimet ajo- tai harjoituspäivät kuuluvat lain soveltamisalan piiriin.
Palveluntarjoajalla eli esimerkiksi tapahtuman järjestäjällä on vastuu tapahtuman turvallisuudesta. Kulutuspalvelujen turvallisuudesta annetun lain mukaisesti tapahtuman järjestäjän velvollisuutena on huolehtia, että tapahtuma on turvallinen sen käyttäjille ja muille välittömässä vaikutuspiirissä oleville eikä se aiheuta sellaista terveyden vaaraa, joka ei ole hyväksyttävissä. Arvioinnin tueksi uuden lain 3§:ssä on määritelty aiempaa tarkemmin seikkoja (mm. lainsäädäntö, viranomaisohjeet, käytännesäännöt), joihin tapahtuman järjestäjän tulee kiinnittää huomiota.
Palveluntarjoaja ei voi välttää tai siirtää vastuutaan ns. vastuuvapautuslomakkeita käyttämällä. Tapahtuman järjestäjä voi kuitenkin edellyttää, että osallistuja vahvistaa kirjallisesti tutustuneensa turvallisuudesta annettuihin sääntöihin ja ohjeistuksiin sekä vakuuttaa noudattavansa niitä.
Palveluntarjoajan tulee lain nojalla tunnistaa palveluunsa (tapahtumaan) liittyvät vaaratekijät ja vaaratilanteet sekä arvioitava niihin liittyvät riskit. Uudessa laissa on 7§:ssä myös aiempaa selkeämmin määritelty tapahtuman järjestäjälle periaatteet turvallisen tapahtuman suunnittelua ja toteutusta varten. Näihin kuuluu muun muassa henkilöstön osaamisesta, riittävästä määrästä sekä selkeästä vastuunjaosta huolehtiminen, varautuminen erityis-, onnettomuus- ja hätätilanteisiin, varmistettava riittävä käytönaikainen valvonta sekä informoitava osallistujille sekä välittömässä vaikutuspiirissä oleville selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla heidän turvallisuutensa varmistamiseksi tarvittavat tiedot.
Aiemmin lainsäädännössä ollut velvoite turvallisuusasiakirjan laatimisesta poistuu uuden lain myötä, mutta tapahtuman järjestäjän tulee jatkossakin dokumentoida edellä mainitut asiat joko vapaamuotoiselle asiakirjalle tai esimerkiksi tapahtuman turvallisuussuunnitelmaan. Tarkoituksena on, että turvallisuusdokumentaation voi uuden lain myötä tehdä tavalla, joka palvelee parhaiten palveluntarjoajan turvallisuustyötä. Niinpä dokumentaatio voi olla sisällytetty kokonaan tai osittain esimerkiksi palveluntarjoajan toimintajärjestelmään tai muihin sähköisiin järjestelmiin tai rekistereihin, eikä erillistä asiakirjaa välttämättä tarvita.
Palvelussa aiheutuneesta vakavasta onnettomuudesta tai tilanteesta, josta olisi voinut aiheutua riskien arvioinnin tulokseen nähden ennakoimaton onnettomuus, tulee viipymättä tehdä ilmoitus Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle eli Tukesille. Ilmoituksessa on lisäksi kerrottava toimenpiteistä, joihin palveluntarjoaja on ryhtynyt tapahtuneen vuoksi. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse Tukesin kirjaamoon (kirjaamo@tukes.fi).
Kulutuspalvelujen turvallisuudesta annetun lain noudattamista valvoo jatkossakin Tukes. Lain valvonnan yhteydessä Tukesilla on oikeus edellyttää palveluntarjoajaa korjaamaan lainvastaisuudet asettamassaan määräajassa ja määräämällään tavalla. Tarvittaessa Tukes voi myös kieltää tai keskeyttää palvelun tarjoamisen, mikäli hengen tai terveyden menettämisen vaaraa ei voi muilla tavoin estää.
Uuden lain myötä Tukesilla on mahdollisuus tehostaa edellä mainittuja valvontatoimenpiteitään uhkasakolla. Tarvittaessa Tukes voi määrätä myös seuraamusmaksun, mikäli palveluntarjoaja esimerkiksi laiminlyö velvoitteensa arvioida palvelun vaarat ja riskit tai jättää lakisääteisen onnettomuusilmoituksen tekemättä.
Moottoriliiton verkkosivuilla on julkaistu kattavasti materiaalia tapahtuman järjestäjän turvallisuussuunnittelun tueksi Materiaalit ja ohjeet -sivulla. Turvallisuustyöryhmä päivittää verkkosivujen sisällöt sekä materiaalit vastaamaan uuden lain vaatimuksia huhti-toukokuun vaihteessa, jotta ne ovat käytettävissä viimeistään uuden lain voimaan astuessa. Tukes tulee tiedottamaan lakiuudistuksesta 5.5.2025 ja julkaisee silloin muun muassa päivitetyt verkkosivut.
Kokonaisuudessaan uuteen lakiin voi tutustua Valtioneuvoston verkkosivuilla.
Moottoriliiton turvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Miska Jokinen
miska.jokinen@moottoriliitto.fi tai 040 190 9475
AIEMPI UUTINEN AIHEESTA
Kuluttajaturvallisuuslaki muuttuu - lakiesitys on julkaistu (23.1.2025)