Suomen Moottoriliitto ry on rekisteröity yhdistys. PRH:n vahvistamat yhdistyssäännöt löytyvät alapuolella olevasta tiedostosta PDF-muodossa.
SUOMEN MOOTTORILIITTO RY, YHDISTYSSÄÄNNÖT (PRH 5.8.2024) (PDF, 98 KB)
Federation Internationale de Motocyclisme, FIM
Suomen Olympiayhdistys ry
Fim Europe - European Motorcycling Union
Valo ry
Autourheilun Kansallinen Keskusliitto ry, AKK
Suomen Urheilun Tukisäätiö
Liikenneturva
Suomen Valtakunnan Urheiluliitto ry, SVUL
Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu, Vapepa
Räyskälä- säätiö
Moottoriliiton liittokokous järjestetään aina keväisin kerran vuodessa. Kerhot voivat lähettää kaksi edustaa paikalle ja liittokokouksiin liittyvistä asioista tiedotetaan kerhotiedotteessa sekä Moottoriliiton verkkosivuilla.
Liittokokous on Suomen Moottoriliiton korkein päättävä elin.
LIITTOKOKOUS
Maailman menestynein moottoriurheilumaa on historiansa aikaan saavuttanut 592 arvokilpailumitalia, joista 80 on maailmanmestaruuksia! Upea historiikki pitää sisällään 368 sivua asiaa Moottoriliiton historiasta aina 1920-luvulta viime vuonna vietettyyn 100-vuotisjuhlavuoteen saakka. Historiikin on kirjoittanut Nita Korhonen. Kaasuta mukaan sadan vuoden menestystarinaa ja tilaa oma palasi tästä historiasta!
TILAA KIRJA
Suomen Moottoriliitto ry juhlii 100-vuotista taivaltaan vuonna 2022 ja juhlavuosi huipentuu Juhlagaalaan Lahden Sibeliustalolla lauantaina 12.11.2022.
Maailman liiton presidentti oli paikalla ja onnitteli sata vuotista Suomen Moottoriliittoa.
Suomen Moottoriliiton jäsenyhdistyksinä voivat olla MP-, MK-, ATV-, Quad ja sähkömaastopyöräilytoimintaa toteuttavat, yhdistysrekisteriin merkityt moottoriurheiluseurat, joiden toiminnan tarkoitukseen kuuluu Suomen Moottoriliiton edustamien moottoriurheilulajien toiminta, matkailu- ja virkistystoiminta ja jotka hyväksyvät Suomen Moottoriliiton toiminnantarkoituksen, säännöt ja Suomen Moottoriliiton urheilu- ja lajisäännöt.
Hakemuksen voi toimittaa sähköpostitse Suomen Moottoriliiton toimistolle office(@)moottoriliitto.fi
Suomen Moottoriliitto laatii joka kolmas vuosi päivittyvän toimintastrategian, jolla Suomen Moottoriliiton hallitus on määritää toiminnan linjauksia sekä näkemyksiä tulevaisuuden toiminnasta. Strategian tavoitteena on tarjota harrastajille ja jäsenille tietoa ja linjauksia istuvan hallituksen kehitystoimista ja tavoitteista tulevien vuosien ajalle.
Maailman rauhoittumisen ja yhteiskunnallisten olojen vakiintumisen seurauksena 1920-luvun alussa alkoi Suomessakin liikenne hiljalleen motorisoitua. Kuvaan kuuluivat oleellisina myös moottoripyörät, vaikkei niitä vielä tällöin maassamme kovin runsaasti ollutkaan. Merkittävä osa silloisista moottoripyöristä oli pääkaupungissa. Niinpä siellä koettiinkin moottoripyörien lukumäärä paljon tuntuisena.
Oli siis aivan luonnollista, että keskustelu jälleen virinneen moottoripyöräurheilumme järjestäytymisestä uudelleen tapahtui nimenomaan Helsingissä. Sen moottorimiespiireillä oli sitä paitsi liike- ynnä muiden asioiden yhteydessä ollut vilkkain kosketus muihin pohjoismaihin, joissa jo toimivat moottoripyöräurheilun itsenäiset keskusjärjestöt (Sveriges Motorfederation oli perustettu 1913, Danmarks Motor Union 1914, Norsk Motorklubb 1916).
Moottoripyörän omistaminen oli vielä 1920-luvun alun Suomessa varakkaiden yksinoikeus
Niinpä ei ollut mitenkään hämmentävää, että moottoripyöräurheilun keskusjärjestön perustamista valmistellut kokous oli elokuussa 1921 kutsuttu kokoon Helsingin hienoimman hotellin, Kämpin, juhlahuoneistoon. Sehän oli kappale 1920-luvun helsinkiläisten liikemiesten, upseerien ja kouluoppineiden maailmaa. Ja juuri siellä tämä järjestö sitten puoli vuotta myöhemmin syntyikin. Historiallinen päivä oli tiistai 21.2.1922.
Kokouksesta laaditun pöytäkirjan ensimmäinen pykälä (1. section) kuului seuraavasti:
"Lyhyen keskustelun jälkeen päätettiin yksimielisesti perustaa moottoripyöräklubi toimialueenaan koko maa. Klubin nimeksi määrättiin Suomen Moottoripyörä Klubi - Finlands Motorcykel Klubb ja klubin nimenlyhennykseksi MK. Kotipaikkana tulee olemaan Helsingin kaupunki". Klubin tulevaa toimintaa hahmoteltaessa tehtiin periaatepäätös muun muassa siitä, että oikeus alaosastojen perustamiseen käsittäisi, kuten edellä oleva ensimmäinen pykälä itse asiassa edellyttikin, koko maan.
Klubin sääntöön ensimmäinen pykälä oli oleellisin, siksi se julkaistakoon myös tässä: "Yhdistyksen, jonka nimenä on Suomen Moottoripyöräklubi - Finlands Motorcykel Klubb (MK) ja kotipaikkana Helsingin kaupunki, tarkoituksena on koota Suomen moottoripyöräilijät ja moottoripyöräilyn harrastajat yhtenäisenä järjestönä edistämään moottoripyörän käyttöä ja levenemistä maassa, samalla huomioon ottaen sekä yhteisön että yksityisten edut. Tässä mielessä klubi ryhtyy muun muassa toimenpiteisiin ajanmukaisten lakimääräysten saamiseksi moottoripyöräliikennettä varten, kuten parannettuun teiden kunnossapitoon ja siihen liittyviin asioihin nähden, sekä moottoripyörän oikean huolellisen käyttämisen suhteen yleisöön nähden, kuin myös moottoripyörä-urheiluharrastuksen kohottamiseksi kilpailuja järjestämällä". Kansainväliseen moottoriliittoon MK liittyi heti 1922.
Moottorikelkkailu tuli liiton ohjelmaan 1960-luvulla. Ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut ajettiin vuonna 1969.
Moottoriliiton jäsenkerhot voivat muistaa aktiivisia ja ansioituneita kerhon jäseniä anomalla heille urheilusäännöstön määrittelemiä ansiomerkkejä ja tunnustuksia. Jäsenkerho voi anoa ansiomerkkejä/tunnustuksia alla olevalla lomakkeella. Ansiomerkkianomukset on lähetettävä vähintään kuukautta ennen aiottua luovutuspäivää (Urheilusäännöstö 025.6). Näin ne ehditään käsitellä ja postittaa riittävän ajoissa ennen niiden jakotilaisuutta.
Suomen Moottoriliiton kunniamerkki jaetaan hallituksen päätökselle, Urheilusäännöstön määrittelemin perustein, poikkeuksellisen ansioituneelle henkilölle.
SUOMEN MOOTTORILIITON MYÖNTÄMÄT KUNNIAMERKIT
(Päivittyy pian)
Suomen Moottoriliiton kunniamerkki jaetaan hallituksen päätökselle, Urheilusäännöstön määrittelemin perustein, poikkeuksellisen ansioituneelle henkilölle.
SUOMEN MOOTTORILIITON MYÖNTÄMÄT STAR-MERKIT
(Päivittyy pian)
Suomen Moottoriliiton Voittamattomat -kunniamerkki on jaettu maailmanmestaruuden voittaneille ajajille. Taulukossa suomalaiset voittamattomat järjestyksessä maailmanmestaruusvuoden mukaisesti. Voittamattomat -kunniamerkit jaetaan viiden vuoden välein Moottoriliiton palkintojen jakogaalassa MM-tittelin saavuttaneille ajajille.
SUOMEN MOOTTORILIITON MYÖNTÄMÄT VOITTAMATTOMAT -KUNNIAMERKIT
(Päivittyy pian)