Harjoituksen, toiminnan tai tapahtuman järjestäjä katsotaan Kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti palveluntarjoajaksi silloin, kun tilaisuus on avoin ja siihen voi osallistua myös muita kuin järjestävän moottorikerhon jäseniä. Tällaisia tapahtumia ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi kaikille avoimet harjoitustapahtumat, Racing For Fun (RFF) -tapahtumat sekä kaikki viralliset Moottoriliiton luvalla järjestettävät kilpailut. Näiden edellä mainittujen tapahtumien järjestäjän on tunnettava palveluntarjoajan velvollisuudet sekä toimittava niiden mukaisesti.
Palveluntarjoajan (tapahtuman järjestäjän) on huolehdittava muun muassa turvallisuusasiakirjan laatimisesta, tapahtumaan liittyvien turvallisuusasioiden viestinnästä sekä mahdollisten onnettomuus- tai vaaratilanteiden ilmoittamisesta Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes).
Kuluttajaturvallisuuslaki edellyttää palveluntarjoajalta (tapahtuman järjestäjältä) huolellisuusvelvoitteen täyttämistä eli järjestäjän on varmistettava ammattitaidon ja huolellisuuden edellyttämällä tavalla, että tarjoamastaan palvelusta (tapahtumasta) ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tapahtuman järjestäjällä on oltava riittävät ja oikeat tiedot tapahtumasta tapahtumalle laaditun riskinarvion perusteella. Riskien tunnistamisen lisäksi on tärkeä myös miettiä toimenpiteet, mikäli riski toteutuisi.
Riskienarviointi on tärkeä suorittaa kirjallisesti, jotta tarvittaessa voidaan osoittaa esimerkiksi valvontaviranomaiselle, miten, milloin ja missä laajuudessa riskit on arvioitu. Moottoriliiton verkkosivuilla on esitelty yksi riskienarvioinnin malli (riskimatriisi), jota voi hyödyntää riskejä arvioidessaan.
Läheltä piti -tilanteista, vakavista sekä kuolemaan johtaneista onnettomuus- ja vaaratilanteista tulee Kuluttajaturvallisuuslain (§8) mukaisesti ilmoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse (kirjaamo@tukes.fi).
Vakavina onnettomuus- tai vaaratilanteina voidaan pitää esimerkiksi kyseessä olevalle lajille epätyypillisiä onnettomuuksia tai onnettomuutta, jonka seurauksena voi syntyä pysyviä tavanomaista elämää haittaavia vammoja (esim. raajan amputoituminen, halvaantuminen, päävammat).
Osallistujien, kilpailijoiden ja huoltajien sekä taustajoukkojen turvallisuuden lisäksi tapahtuman järjestäjän vastuulla on myös toimitsijoiden, vapaaehtoisten, median ja yleisön turvallisuudesta huolehtiminen. Tapahtuman järjestäjän on tärkeää määritellä tapahtuman sallitut ja kielletyt katselualueet sekä kertoa tapahtuman turvallisuuskäytännöistä tapahtuman osallistujille. Kaikki tapahtuman järjestelytehtävissä olevat toimitsijat ja vapaaehtoiset tulee myös perehdyttää tehtäviinsä sekä turvallisuusjärjestelyihin. Edellä mainittujen lisäksi on varmistettava, että radalle tai reitille ei voi joutua vahingossa esimerkiksi määräämällä kohtaan järjestyksenvalvoja ja/tai fyysisin estein, joilla ei kuitenkaan vaaranneta kenenkään turvallisuutta.
Edellä mainittujen tietojen avulla jokainen osallistuja voi itse arvioida, soveltuuko tapahtuma hänelle.
Palveluntarjoajan eli tapahtuman tai toiminnan järjestäjän on pidettävä kirjaa tapahtumassa tai toiminnassa sattuneista onnettomuuksista. Onnettomuuskirjanpitoon on tärkeä kirjata onnettomuuden keskeiset tiedot, kuten esimerkiksi tarkka onnettomuuspaikka tai -kohta, onnettomuuteen johtaneet tekijät, olosuhteet sekä muut vaikuttavat tekijät. Näitä tietoja on tärkeä myös hyödyntää turvallisuussuunnittelussa, sillä niistä saa parhaimmillaan hyvää tietoa esimerkiksi usein toistuvista onnettomuuspaikoista tai vammatyypeistä.
Onnettomuuskirjanpidon tulee olla kirjallinen, mutta sillä ei ole tarkkoja muotovaatimuksia. Yksi suositeltu tapa on merkitä onnettomuudet karttapohjaisesti, sillä tapahtumapaikkakin saattaa selittää onnettomuuden syitä ja seurauksia.
Tukesin laatiman Excel-taulukkopohja onnettomuuskirjanpitoa varten löydät alla olevan linkin kautta.
Moottoriurheilutapahtuman järjestäjä on Kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti palveluntarjoaja, kun esimerkiksi kilpailutapahtuman, ajoharjoituksen/-päivän, tai leirin osallistujia ei rajata vain tapahtumaa järjestävän kerhon jäsenille. Palveluntarjoajalla on samassa laissa säädetty vastuu järjestämänsä toiminnan, palvelun tai tapahtuman turvallisuudesta. Tätä vastuuta turvallisuudesta ei ole missään olosuhteissa mahdollista siirtää esimerkiksi tapahtuman osallistujille vastuuvapautuslomakkeilla.
Mikäli osallistujien turvallisuusinformoinnissa järjestäjä haluaa käyttää jotakin lomaketta, vastuuvapautuslomakkeen sijaan olisi suositeltavaa käyttää esimerkiksi turvallisuustietolomaketta, jossa on kerrottu esimerkiksi järjestäjän turvallisuusvastuusta, tapahtuman turvallisuusjärjestelyistä sekä toimintaohjeista, joiden avulla osallistuja voi osallistua tapahtumaan mahdollisimman turvallisesti. Allekirjoituksellaan osallistuja vahvistaa perehtyneensä tapahtuman turvallisuuskäytäntöihin sekä sitoutuu myös noudattamaan niitä.
Tapahtuman järjestäjän vastuu turvallisuudesta ulottuu osallistujien ja kilpailijoiden lisäksi myös yleisön, huolto- ja taustajoukkojen, median, toimihenkilöiden, toimitsijoiden sekä vapaaehtoistenkin turvallisuudesta. Kaikille heille on joka tapauksessa annettava riittävät tiedot turvallisuusasioista kirjallisesti ilmoitustaululla tai suullisesti vaikkapa tapahtumaan ilmoittautuessa.
Turvallisuustietolomakkeen pohja on tarvittaessa saatavilla Moottoriliiton turvallisuustyöryhmän kautta (turvallisuus@moottoriliitto.fi).
Onnettomuustilanteissa on tärkeää, että loukkaantunut henkilö saa nopeasti ensiapua vammoihinsa ja pääsee tarvittaessa nopeasti jatkohoitoon esimerkiksi terveyskeskukseen tai sairaalaan.
Tapahtumien, kuten kilpailuiden, ensiapujärjestelyt on tärkeä suunnitella huolellisesti etukäteen. Suunnittelussa on tärkeä määritellä tapahtumassa tarvittavat ensiapu ja -hoitoresurssit (lääkäri, ambulanssi, ensiapuryhmät), ensiavun/-hoidon sijaintipisteet, viestintäyhteydet tapahtumaorganisaation ja ensiavun/-hoidon toimijoiden välillä sekä potilaiden jatkokuljetusten järjestämisen toimintamallit. Tapahtuman turvallisuussuunnitelman liitteeksi on hyvä liittää myös ensiapusuunnitelma, johon löytyy valmis lomakepohja Moottoriliiton Materiaalit ja ohjeet -sivulta.
9 Lives Ensihoito Oy
Yhteydenottolomake
Lisätiedot: Timo Palo (timo.palo@9lives.fi tai 050 365 3305)
Ambulanssi.net Ensihoitopalvelu Oy
Ota yhteyttä: info@ambulanssi.net
tai 020-1552020
EMA Ensihoito Oy
Ota yhteyttä: Kimmo Jäppinen (kimmo.jappinen@ema.fi
tai 040 706 2550)
Lahden Ensihoitopalvelu Oy
Ota yhteyttä: lahdenensihoitopalvelu@gmail.com
tai 040 724 6998
Racing Rescue & Medical Team Oy (RRMT)
Ota yhteyttä: pasi@pr-jet.fi tai 358 50 3513575
Puuttuuko jokin yritys tai haluaisiko yrityksesi mukaan?
Mikäli yrityksenne haluaisi mukaan listalle tai jokin yritys puuttuu, otathan yhteyttä Miska Jokiseen (miska.jokinen@moottoriliitto.fi).
Onnettomuustilanteet aiheuttavat usein tarvetta kriisiviestintään. Mitä suuremmasta tai vakavammasta onnettomuudesta on kyse, herättää se usein ihmisten mielenkiinnon laajasti erityisesti sosiaalisessa mediassa sekä mahdollisesti myös ylittää median uutiskynnyksen.
Kriisiviestinnän, kuten muunkin viestinnän, tulee kuitenkin olla suunnitelmallista ja selkeää. Kriisiviestinnän erityispiirteenä on sen nopeus ja yllättävyys, mutta samalla pitää kuitenkin huomioida esimerkiksi uhrin tai uhrien yksityisyydensuojaan liittyvät asiat.
Moottoriliiton kriisiviestintäopas löytyy alla olevan linkin takaa.
Onnettomuustilanteet ovat aina ikäviä tapahtumia ja niistä toipuminen vie aikaa sekä onnettomuuden uhrilta että heidän läheisiltään. On tärkeää, että heille annetaan rauha onnettomuudesta toipumiseen.