Motocrossin SM-sarja rantautuu Karkkilan Mansikkiin

10.7.2024

SML AMOQ SM-motocross sarja jatkuu viikonloppuna Karkkilan Mansikin radalla, missä SM-pisteistä mitellään kolmannen kerran tällä kaudella. SM-sarjassa omia luokkiaan hallinneet Jere Haavisto ja Melissa Mäntylä ovat samaan aikaan kilpailemassa kansainvälissä sarjoissa, joten ainakin näiden luokkien osalta tullaan Karkkilan jälkeen näkemään uudet sarjajohtajat.

Teksti: Suomen Moottoriliitto / SM-Motocross tiedotus Henry Ahola, kuvat: Xracing / Jani Hovi

Aleksi Pirinen

Viikonlopun avaavat lauantaina totuttuun tyyliin TOP250-luokan kilpailut, missä kuljettajat ovat jaettu neljään luokkaan nopeuden mukaan. A-luokan lähtölistalla on myös mukana tämän vuoden Päijänteen ympäriajon voittaja Antti Hänninen ja mielenkiintoisena nostona TOP250-luokan kilpailuun on osallistumassa useampi sähköpyörä, joista yhtä on kuljettamassa motocrossin lajipäällikkö Kusti Manninen.

Sunnuntaina täysikattaus SM-luokkia

Sunnuntain SM-päivän aloittaa nuorten MX85-luokka, missä sarjajohtajan punaista kilpeä Karkkilassa kantaa Hyvinkään moottorikerhon Aleksi Pirinen. Vain kuusi pistettä Pirisen takana sarjatilanteessa hiillostaa Helsingin moottorikerhon Onni Kämäri ennen Jalasjärven moottorikerhon Nico Bystedtiä. Mielenkiintoisena nostona tältä kaudelta, MX85-luokan neljässä erässä on ollut jo kolme eri erävoittajaa.

Hanna Mertsalmi

Päivän toisena luokkana kisaavat naisten MXD-luokka, missä Salpausselän moottorikerhon Melissa Mäntylä on hallinnut alkukautta suvereenisti. Nyt Mäntylä on kuitenkin samaan aikaan Saksassa kilpailemassa naisten EM-sarjassa eikä siten pysty puolustamaan SM-pistejohtoaan. Vahvimmin sarjajohtajan paikkaa on hamuamassa Hyvinkään moottorikerhon Hanna Mertsalmi, joka on ajanut kaikissa tämän kauden erissä toiseksi Mäntylän perässä eikä ole pisteissä, kun 14 pisteen päässä johdosta. Tällä hetkellä sarjan kolmospaikkaa tasapisteissä pitävät Viron Carita Lomp sekä Karkkilan moottorikerhon oma kuljettaja Ria Virtanen, joka pääsee viikonloppuna kilpailemaan kotiradallaan.

Riia Virtanen

Naisten jälkeen puomille asettuu SM-sarjan yksi mielenkiintoisemmista luokista, kun MX125-luokan nuoret tähdet taistelevat paremmuudestaan. Luokan tasaisuudesta kertoo jo se, että Siilinjärvellä sarjajohtajan paikan napannut Vantaan moottorikerhon Eelis Viemerö johtaa sarjaa vain yhden pisteen erolla ennen seurakaveri Matias Miettistä. Sarjan kolmossijasta taistelu on myös tiivistä, kun tällä hetkellä kolmantena oleva Helsingin moottorikerhon Simo Koskinen on vain pisteen edellä Hyvinkään moottorikerhon Onni Jaakonsaarta ja Orimattilan moottorikerhon Eemil Ruuthia.

Eelis Viemerö

Matias Miettinen

SM-päivän neljäntenä lähtönä ajetaan MX2- ja MX1-luokkien yhdistetty lähtö. Pienemmässä MX2-luokassa sarja kärkeen siirtyi edellisen Siilinjärven osakilpailun jälkeen Turun moottorikerhon Miro Varjonen, joka sarjatilanteessa saa kovimman haasteen Kuopion moottorikerhon Jere Rönköltä ja Turun moottorikerhon Hermanni Koskiselta, jotka ovat vain neljän pisteen päässä Varjosesta. Osakilpailun voitosta kilpailu tulee varmasti olemaan tiukkaa, kun mukana on myös MM-sarjassa tänä vuonna kilpaillut Heinolan moottorikerhon Sampo Rainio. Mielenkiintoisina niminä nousevat myös käsileikkauksen jälkeen paluun sarjaan tekevä Rainion seurakaveri Eliel Lehtinen sekä kotiradallaan kilpaileva Karkkilan moottorikerho Kaapo Kalatie.

Miro Varjonen

Kaapo Kalatie

MX1-luokassa vaihtuu valta, kun 2022 vuodesta lähtien kaikki osakilpailut voittanut Jere Haavisto on kilpailemassa samaan aikaan Saksan ADAC-sarjassa. Tampereen motocrossin Haavisto johtaa sarjaa 22 pisteen erolla ennen Imatran moottorikerhon Matias Vesteristä ja seitsemän pistettä Vesterisen perässä on puolestaan Arttu Sihvonen. SM-sarjan kärkikolmikon ulkopuolelta Karkkilassa on mukana todella mielenkiintoisia nimiä, kun viime vuoden EM-hopeamitalisti Vantaan moottorikerhon Miro Sihvonen jahtaa osakilpailu voittoa ja alkukauden EM-sarjassa kilpaillut Sipoon moottorikerhon Kimi Koskinen avaa kautensa SM-sarjassa sekä ajaa ensimmäisen MX1-luokan SM-osakilpailunsa.

Matias Vesterinen

Miro Sihvonen

Lauantaina kilpailuerät Karkkilassa alkavat kello 11.30 ja sunnuntaina puolestaan kello 11.45. Pääsyliput lauantaina 10 € ja sunnuntaina 15 € tai mahdollista on ostaa myös koko viikonlopun lippu 20 €. Tapahtumapaikkana toimii Mansikin motocrossrata osoitteessa Puhdistamontie 5, Karkkila. Tervetuloa seuramaan Suomen parasta motocrossia. SM-sarjan yhteistyökumppaneina toimivat Duell, AMOQ ja Pirelli.

Kilpailun tiedot ja osallistujalistat: SML AMOQ SM MOTOCROSS KARKKILA 2024