Me ollaan Moottoriliitto -kampanjan tavoitteena edistää hyvää yhteistä moottoriurheiluhenkeä ja vähentää vastakkainasettelua. Kampanjan aikana tulemme ottamaan vahvemmin kantaa erilaisten vastuullisuusteemojen, kuten epäasiallisen käytöksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden merkeissä.
Kampanjamme tulee näkymään vahvasti eri kanavissa ja toivomme myös kaikkien luottamushenkilöiden olevan mukana tekemässä ryhtiliikettä yhteisöllisyyden puolesta!
KAMPANJASTARTTI: Moottoriliiton hallitus ja henkilökunta ovat saaneet viime aikoina enenevässä määrin palautetta epäasiallisesta käyttäytymisestä lajiemme parissa. Olemme päättäneet tehdä ryhtiliikkeen ja aloitamme vuoden kestävän kampanjan; Me ollaan Moottoriliitto!
Yhdenvertaisuussuunnittelulla tavoitellaan yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvien asioiden ja toimenpiteiden tiedostamista, tunnistamista ja toimenpiteiden viemistä konkreettiselle päivittäiselle seuratoiminnan tasolle. Suunnittelulla pyritään myös tunnistamaan syrjintään liittyviä piirteitä ja puuttumaan epäkohtiin ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia kerhojen toiminnassa.
Tämän suunnitelman pohjaksi toteutettiin koko jäsenistölle avoin kysely kesäkuussa 2022. Kyselyyn vastanneet edustivat samassa suhteessa koko jäsenistöön verrattuna ikäjakaumaa, lajeja ja sukupuolia.
MOOTTORILIITON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA 2022-2024
Moottoriliitto toimii oman ympäristöohjelman sekä ympäristösääntöjen mukaisesti ja seuraa linjauksissaan FIM:n kansainvälisen Environmental Coden -linjauksia. Moottoriliitto tekee yhteistyötä Olympiakomitean ympäristövastuuverkoston kanssa ja toimintaa koordinoi Moottoriliiton hallituksen nimittämä ympäristövastuullisuuden työryhmä.
Moottoriliitto huomioi toiminnassaan Olympiakomitean julkaisemat linjaukset ja työkalut urheiluyhteisön vastuullisuuden edistämiseksi. Lisätietoja näistä Olympiakomitean julkaisemista työkaluista löytyy heidän verkkosivuiltaan.
Olympiakomitealla on myös julkaistuna laajasti työkaluja ja materiaaleja vastuullisuuteen liittyen.
Suomen Moottoriliiton edustamat lajit ovat SUEK:n, WADAn ja FIMin antidopingsäännöstöjen alaisia. Antidopingtoiminta pohjautuu WADAn vuonna 2004 ensimmäisen kerran vahvistettuun antidopingsäännöstöön. Tällä hetkellä voimassa oleva antidopingsäännöstö löytyy osoitteesta www.suek.fi
FIM on vahvistanut WADA:n säännöstön sekä siihen kuuluvan kiellettyjen aineiden listan. FIM:llä on oma antidopingsäännöstö, joka pohjautuu WADAn säännöstöön ja se on saatavilla FIM:n verkkosivuilta tästä linkistä. Antidopingsäännöstössä määritellään FIM:n jäsenmaita koskeva antidopingtoiminta ja siihen liittyvä ohjeistus. FIM Europe on vahvistanut toimivansa FIM:n antidopingsäännöstön mukaan, joten FIM Europen säännöstönä toimii FIM:n antidopingsäännöstö. Suomessa kansallisessa toiminnassa dopingvalvontaa ja antidoping -toimintaa suorittaa SUEK (ent. ADT, englanninkielinen lyhennys FINADA) eli Suomen Urheilun Eettinen Keskus.
SUEK:n verkkosivut: www.suek.fi
Urheilija on aina henkilökohtaisesti vastuussa kaikista antidopingiin liittyvistä ilmoituksista ja velvoitteista. Moottoriliitto jakaa tarvittaessa tietoa tarvittavista toimenpiteistä.
Suomen Moottoriliiton naiskomission tarkoitus on parantaa naisten asemaa moottoripyörä-, moottorikelkka- ja ATV-lajeissa sekä saada lisää naisia mukaan järjestö- ja kerhotoimintaan sekä vapaa-ajan harrastustoimintaan moottoripyöräilyssä SML:n hallituksen sekä kansaivälisen FIM Women in Motorcycling linjausten mukaisesti.
Seura meitä somessa
Facebook: @naisetmoottoripyorailyssa
Instagram: @naisetmoottoripyorailyssa
Suomen Moottoriliitto ry:n Naiskomission puheenjohtaja
Miia-Maria Vepsäläinen
Jäsenet
Jonna Kyllästinen
Kaisa Lökfors
Sini-Erika Käyhkö
Mia Aho
Venla Jyrkinen
Ota yhteyttä Naiskomissioon tai esitä kysymys!
Kiusaamista ja häirintää voi esiintyä monella tavalla ja on ensisijaisen tärkeää puuttua kaikkiin tapauksiin heti, kun ne ovat tulleet yhdistyksen tietoon. Moottoriliiton jäsenkerhoilla on velvollisuus edistää kaikkien harrastajien turvallista moottoriurheiluympäristöä puuttumalla ja selvittämällä kerhon toiminnassa ilmenneitä tapauksia.
SUEK on julkaissut "Vaikeneminen ei ole vaihtoehto" -julkaisun, jossa kuvataan häirintään ja kiusaamiseen liittyviä ilmiöitä, sekä tuodaan esille prosesseja vaikeiden tilanteiden ratkaisemiseksi. Lisää aiheeseen liittyvää materiaalia löytyy myös SUEKin verkkosivuilta.
Lähde: SUEK
MOOTTORILIITON OHJEISTUS EPÄASIALLISEEN KÄYTÖKSEEN JA KIUSAAMISEEN PUUTTUMISEEN 2024
Toteutamme hyvää hallintoa ja tuemme jäsenkerhojamme hyvän hallinnon kysymyksissä. Edistämme hyvää hallintoa koulutuksissamme.
Edistämme vastuullista johtamista. Viestimme avoimesti päätöksistämme. Hallituksen ja johtoryhmän kokouksista tiedotetaan jäsenistöä heti kokouksen jälkeen.
Tuemme henkilöstön, luottamushenkilöiden, johtoryhmän ja hallituksen vastuullisuusosaamista. Moottoriliiton intranetissä jaetaan kaikkien työryhmien kokouspöytäkirjat ja ne ovat kaikkien luottamustehtävissä toimivien luettavissa.
Keräämme ja hyödynnämme dataa vastuullisesti ja asetusten mukaisesti.
MOOTTORILIITON YHTEYSTIEDOT JA TYÖRYHMÄT
MOOTTORILIITON STRATEGIA 2022-2024
TOIMINTAKERTOMUS 2024
TOIMINTASUUNNITELMA 2025
Alla olevasta linkistä pääset Moottoriliiton materiaalit ja ohjeet sivulle!
Olympiakomitean vastuullisuusohjelma toimii vastuullisuustyön raamina ja perustana. Ohjelma perustuu urheiluyhteisön yhteiseen vastuullisuusohjelmaan, Reilun pelin eettisiin periaatteisiin sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tarkemmat konkreettiset toimenpiteet on kirjattu teemoittain omiin ohjelmiinsa.
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tehtävänä on edistää vastuullista urheilua yhdessä kumppaneidensa kanssa. SUEKille on määritelty erityisiä tehtäviä antidopingtoiminnassa, kilpailumanipulaation torjunnassa, katsomoturvallisuuden ja -viihtyisyyden edistämisessä sekä vakavien eettisten rikkomusten tutkinta ja kurinpitovaatimusten esittäminen urheilun keskitetyssä kurinpidossa.
ANTIDOPING -TOIMINTA SUOMESSA (KANSALLINEN TOIMINTA)
Suomessa dopingvalvonnasta vastaa SUEK ( Suomen urheilun eettinen keskus), joka on World Antidoping Agency WADA:n jäsen ja toteuttaa toimintaa WADA:n säännöstön pohjalta. SUEK on julkaissut oman antidopingsäännöstön suomen kielellä ja se on tällä hetkellä saatavilla SML:n nettisivuilta kohdasta ”lomakkeet”, sekä osoitteesta www.suek.fi . SUEK suorittaa testausta ja valvontaa sekä myöntää kansalliset erivapaudet (TUE = Terapeutic use exemption) sellaisille urheilijoille, joilla on lääkärin määräämänä käytössä joku tai jokin kiellettyjen aineiden listalla mainittu lääkeaine.
Lisäksi SUEK tekee kilpailu- ja kilpailukauden ulkopuolista dopingtestausta. Urheilijan tulee itse henkilökohtaisesti huolehtia siitä, että hänellä on voimassa oleva erivapaus käytössä olevalle, kiellettyjen lääkeaineiden listalla olevalle lääkkeelle.
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on julkaissut käsikirjan, joka tukee urheiluseurojen toimijoiden työtä reilun kilpailun edistämiseksi osana urheilujärjestöjen vastuullisuusohjelmaa. Urheiluseurojen Reilun kilpailun käsikirja toimintamalleineen halutaan osaksi seura-arkea.
SUOMEN URHEILUN EETTINEN KESKUS SUEK RY
FIM osallistuu urheilun ulkopuoliseen toimintaan - matkailuun, kokoontumisajoihin ja vapaa-aikaan, liikkumiseen tai urheiluun liittyviin toimiin, kuten naisten moottoripyöräilyyn, teknisiin, lääketieteellisiin ja juridisiin näkökohtiin. Kestävä kehitys liittyy sekä urheilu- että ei-urheilualueisiin, samoin kuin koulutuspuoli, jota kehitämme saadaksemme uuden sukupolven kahdelle pyörälle.
Suomen Moottoriliitto ry tukee Ihmisoikeusliiton "Älä Riko Urheilua" -kampanjaa. Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen. Älä riko urheilua -kampanja herättelee kaikkia urheilun ja liikunnan ystäviä entistä parempaan urheilumaailmaan, jossa jokainen voisi urheilla turvallisesti ja omana itsenään. Urheilu on rikki ilman ihmisoikeuksia.
Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista sekä seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa.
Autamme häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutuneita ja heidän läheisiään.
Mielen hyvinvointia tukeva valmennus luo nuorelle vahvan pohjan sekä urheiluun, liikuntaan että elämään. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen.